Nieuws

de Zilveren Ratel

Artikel uit Hét Gemeente Nieuws van 8 juli 2023 

Buurtbus rijdt al vijf jaar zijn route (Artikel in De Peperbus april 2023)

april 2023

Peperbus-april-2023.pdf
Peperbus-apr-2023.pdf

Op maandag 12 december 2022 de 9000-ste passagier van 2022
16 december 2022

Op maandag 12 december (week 50) mocht de Buurtbus 556 de 9000-ste passagier van 2022 verwelkomen in de bus.

"Buurtbus Overbetuwe dreigt te klein te worden"
25 januari 2022

Buurtbus Overbetuwe dreigt te klein te worden: meesturen extra taxibusje kan oplossing zijn

ELST/ HETEREN - De buurtbus in de gemeente Overbetuwe dreigt te klein te worden door het groeiende passagiersaanbod. Het is inmiddels drie keer voorgekomen dat chauffeurs aan vervoersmaatschappij Breng hebben laten weten dat alle acht zitplaatsen waren bezet. 

De Gelderlander    Berrie van Helden 25-01-2022

Het bestuur is bang dat Buurtbus 556 Overbetuwe, die van Heteren via Driel naar Elst rijdt, vaker reizigers moet laten staan bij een halte. Volgens bestuurslid Jan van Brakel is dat een enkele keer voorgekomen. Daarom is inmiddels contact opgenomen met  Breng. ,,Wij willen geen mensen in de kou laten staan. We zijn  druk bezig met het zoeken naar oplossingen”, aldus voorzitter Erik Thoonen.

Reservebus

Meer dan acht mensen mag de bus niet vervoeren. Dat verbiedt de wet. Staanplaatsen zijn ook uit den boze. Volgens Thoonen zijn er verschillende opties denkbaar. Maar Breng wil daar nog niet aan. ,,Het gaat nu nog om incidenten. Als de melding ‘bus vol’ structureel wordt, gaan we met betrokken partijen bekijken welke oplossing hier op zijn plaats is. Zover is het nog niet. We hebben de melding drie keer gehad. Gebeurt het structureel, dan kun je denken aan het inzetten van een reservebus, maar dan moet je over genoeg vrijwilligers beschikken", zegt Breng-woordvoerder Herman de Gooijer. 

De buurtbus is volgens de verkeers­wet een personenau­to. Die mag je met rijbewijs b besturen. Je mag dan maximaal acht personen meenemen

Herman de Gooijer, woordvoerder Breng

Het bestuur van de Buurtbus houdt nu nauwlettend in de gaten hoe vaak en wanneer het voorkomt dat de bus vol dreigt te raken. ,,En op welk gedeelte van het traject. Als je dat goed kunt afbakenen, is het denkbaar dat op die momenten een taxibusje of taxi achter de Buurtbus rijdt. Maar dan moet dit probleem structureel zijn. Dat heeft Breng ons duidelijk laten weten", zegt Thoonen. 

Groot rijbewijs

Andere mogelijkheden zijn twee keer per uur gaan rijden of het inzetten van een grotere bus op het traject. Dan komen er meer zitplaatsen en mogen reizigers ook staan.
,,Dat betekent voor onze chauffeurs dat ze het groot rijbewijs moeten halen. De buurtbus is volgens de verkeerswet een personenauto. Die mag je met rijbewijs b besturen. Je mag dan maximaal acht personen meenemen.”
Hij hoort steeds vaker van buschauffeurs dat er zes tot zeven mensen tegelijkertijd in de bus zitten. Vooral sinds de buurtbus vanuit het centrum van Elst een lus naar het station maakt, is het passagiersaantal fors gestegen. 

Reisbehoefte

Met als gevolg dat het bestuur kortgeleden de 6000ste reiziger over 2021 in de bloemen heeft gezet. Door de coronapandemie kon de bus pas sinds maart weer rijden. Dat bewijst volgens bestuurslid Jan van Brakel dat de buurtbus binnen de kernen Heteren, Driel en Elst in een reisbehoefte voorziet.
Volgens hem vormen de 41 chauffeurs de basis van het succes. ,,Zij zijn ons visitekaartje. Ze zijn beleefd en stoppen om passagiers onderweg ergens in- of uit te laten stappen. Dat mag ook. De Buurtbus is een auto.”

"Buurtbus 556 is een hit"
25 januari 2022

Buurtbus 556 is een hit, merkt chauffeur Willem-Paul: ‘Je wilt niemand laten staan’

ELST/ HETEREN - Buurtbuschauffeur Willem-Paul Teunissen uit Heteren wordt een beetje nerveus als een zevende passagier incheckt. ,,Dan wordt het spannend. Je wil niemand laten staan. Ik hoop dan altijd dat het even zo blijft of dat iemand uitstapt.”

De Gelderlander   Berrie van Helden 25-01-2022


Hij heeft nog geen mensen hoeven teleurstellen. Maar Teunissen merkt wel dat het steeds drukker wordt. Zes of zeven reizigers tegelijkertijd op het traject Heteren-Driel-Elst vormen geen uitzondering meer.
,,Er rijden ook steeds meer scholieren en studenten mee. Voor hen is dit de snelste verbinding van en naar het station in Elst. We zien echt niet alleen ouderen die gebruik van de buurtbus maken.” 

Gevulde koek
De Overbetuwenaar bestuurt nu sinds twee jaar als vrijwilliger Buurtbus 556 Overbetuwe. Het bevalt hem uitstekend. Hij is gemiddeld eenmaal in de twee weken beschikbaar. Hij neemt dan een van de drie dagelijkse shifts voor zijn rekening.
,,We rijden op delen van trajecten waar verder geen openbaar vervoersaanbod is. Mensen vinden dat fijn. En dat laten ze blijken ook. Reizigers die uitstappen, bedanken je. En op het Europlein in Elst, waar we een langere stop maken, krijg je de ene keer een gevulde koek en de andere keer een stuk appelcake toegestopt.”

Net een gewone auto

Het Europlein in Elst is een belangrijke halteplaats voor mensen die boodschappen willen doen of naar de markt gaan. Maar een belangrijk kenmerk van de buurtbus is dat het voertuig, net als een gewone auto, overal waar dat is toegestaan, mag stoppen.
,,En daar wordt veel gebruik van gemaakt", zegt Teunissen. ,,Passagiers willen bijvoorbeeld bij een bruggetje of na een kruispunt worden afgezet. Dan hoeven ze minder ver naar huis te lopen. Dan stoppen wij daar toch.’’
Ook steken mensen hun hand op als ze de bus zien komen aanrijden. ,,Als het daar is toegestaan, stoppen wij en laten wij de passagiers instappen en inchecken. Dat hoort bij de service van onze buurtbus. Ook dat wordt gewaardeerd."

Nieuw in Gelderland: HaltetaxiRRReis
1 april 2022

OVERBETUWE - Op 3 april introduceert provincie Gelderland haltetaxiRRReis: een flexibele vervoersservice op bestelling die zonder vaste route van halte naar halte rijdt.

Deze halte-tot-halte deeltaxi is vooral bedoeld als voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer, net zoals lopen of fietsen en soms de auto.

Hét Gemeentenieuws    01-04-2022

Hier het hele artikel van Hét Gemeentenieuws

6000-ste passagier in 2021
30 december 2021

Buurtbus 556 Overbetuwe: 6000 passagiers
30 december 2021 

OVERBETUWE - Het lijkt alweer ver achter ons, echter op 29 maart 2021 is Buurtbus 556 Overbetuwe na een tijdelijke stop van 12 maanden vanwege de coronapandemie, weer gaan rijden.
In de periode tussen 29 maart 2021 en eind december 2021 heeft ze een groot aantal passagiers mogen begroeten, waarbij in de afgelopen maanden een groei in het aantal passagiers te zien was. Deze groei in passagiers was dermate dat de Buurtbus deze week haar 6000ste passagier over 2021 mocht verwelkomen.
De gelukkige 6000ste passagier was mevrouw R. Doslic uit Elst.  Zij kreeg namens het bestuur van Buurtbus 556 Overbetuwe een bos bloemen overhandigd door voorzitter Erik Thoonen.

Hét Gemeentenieuws 30-12-2021

Hier het hele artikel van Hét Gemeentenieuws